021 6624079 FUNTOURS IT izrada i izdavanje sajtova...Ovaj sajt se izdaje.. funtours@sezampro.rs

Dubai

1. Vize i ulazak u Dubai:

Pitanje: Trebam li vizu za  Dubai?
Odgovor: Za većinu zemalja je potrebna viza za ulazak u Dubai. Možete proveriti potrebnu dokumentaciju na službenoj stranici dubaijskog Ministarstva unuttašnjih poslova. (Viza za državljane Srbije više nije potrebna.)

2. Klima i odevanje:

Pitanje: Kakva je klima u Dubaiju i šta trebam poneti?
Odgovor: Dubai ima vrlo toplu klimu, posebno leti. Laganu, odjeću preporučuje se tokom većeg dela godine. Međutim, zbog konzervativnih kulturnih običaja, preporućuje se pristojno odevanje, posebno u javnosti i religijskim mestima.

3. Valuta i troškovi:

Pitanje: Koja je valuta u Dubaiju i koliko novca trebam poneti?
Odgovor: Valuta je Ujedinjeni Arapski Emirati Dirham (AED). Troškovi variraju, ali Dubai može biti skup grad, posebno ako planirate posetiti luksuzne atrakcije ili restorane. 

4. Javni prevoz i kretanje gradom:

Pitanje: Kako se kretati po Dubaiju?
Odgovor: U gradu ima dobro razrađen gradski prijevoz koji uključuje metro, taksi i autobuse. Takođe postoji mogućnost unajmljivanja automobila ili korištenja usluga taksi vozila putem aplikacija.

5. Verski običaji i kulturne norme:

Pitanje: Koje su kulturne norme i trebam li se pridržavati određenih običaja?
Odgovor: Ovo je multikulturalni grad, ali važno je poštovati lokalne običaje. Naprimer, nošenje pristojne odeće i poštivanje vjerskih mjesta su bitne kulturne norme.

6. Sigurnost i zdravlje:

Pitanje: Je li Dubai siguran za posjetiti i trebam li nešto posebno znati o zdravlju?
Odgovor:  Siguran je grad, ali trebate pratiti uobičajene sigurnosne mere kao u bilo kojem velikom gradu. Što se tiče zdravlja, voda iz slavine je obično sigurna za piće, ali je uvek dobro imati pri ruci flašicu vode. Takođe, pre putovanja, proverite preporuke za vakcinisanje

7. Atrakcije i aktivnosti:

Pitanje: Koje su najbolje atrakcije i aktivnosti u Dubaiju? O
dgovor:
Dubai nudi raznolike atrakcije, uključujući Burj Khalifu, Dubai Mall, pustinjske safarije, šoping, prekrasne plaže i luksuzne hotele. Izbor ovisi o interesima putnika.

8. Shopping :

Pitanje: Koje su najbolje destinacije za shopping u Dubaiju?
Odgovor: Dubai je poznat po svojim tržnicama, poput souka u Deiri i souka Al Fahidi. Također, tu su i moderni tržni centri kao što je Dubai Mall s brojnim trgovinama i zabavnim sadržajima.

9. Jezik i komunikacija:

Pitanje: Koji se jezik govori u Dubaiju i hoću li se lako sporazumevati?
Odgovor: Službeni jezik je arapski, ali engleski je široko prihvaćen i koristi se u većini poslovnih i turističkih situacija. Većina ljudi u turističkim područjima razumije i govori engleski.

10. Restorani i hrana:

Pitanje: Kako je s hranom i restoranima u Dubaiju?
Odgovor: Dubai nudi raznoliku kulinarsku ponudu, od lokalnih jela do internacionalnih kuhinja. Možete probati autentična arapska jela poput mezze ili posetiti svjetski poznate restorane s vrhunskom hranom.

11. Noćni život i zabava:

Pitanje: Kakav je noćni život u Dubaiju i koje su zabavne opcije?
Odgovor: Dubai nudi raznolik noćni život s brojnim klubovima, barovima, koncertima i kulturnim događajima. Noćni klubovi poput White Dubai i koncerti uživo često su popularni među turistima.

12. Zdravstvene ustanove i hitne službe:

Pitanje: Gde se mogu obratiti u slučaju hitne medicinske pomoći?
Odgovor: Dubai ima dobro razvijen zdravstveni sistem s brojnim bolnicama i klinikama. U slučaju hitne pomoći, možete nazvati broj 999 za hitne službe.

Pronađi svoj hotel u Dubaiu