021 6624079 FUNTOURS IT izrada i izdavanje sajtova...Ovaj sajt se izdaje.. funtours@sezampro.rs

Grčki običaji i verovanja su uglavnom religioznog karaktera ili su vezani za paganizam.
Grci su veoma sujeverni i dosta veruju u nadprirodne dogadjaje. Ovde su nabrojani neki od najpoznatijih grčkih običaja.

IMENDAN

Grci najčešće dobijaju imena  po nekom od svetaca. Ukoliko je Grk dobio ime po nekom svecu, dan koji je po pravoslavnom kalendaru posvećen tom svecu, slavi se i kao njegov imendan. Ima sličnosti sa našom slavom, sa tom razlikom što je slava porodični praznik, a imendan  slavi samo onaj koji nosi ime sveca.

Imendan se smatra važnijim od rodjendana i tog dana gosti posećuju slavljenika bez poziva, darujući ga poklonima i lepim željama.

VERIDBA i VENČANJE

Mnoge Grkinje se udaju u ranim dvadesetim, dok se muškarci žene kasnije, najčešće u 30-im. Za stare Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje predstavljaju glavne vrednosti.

U unutrašnjosti Grčke, kao i na većini ostrva, se zadržao grčki običaji da pre venčanja mladoženja mora da zaprosi devojku i da traži dozvolu od njenog oca.  Za vreme venčanja kum i kuma, daju prstenje svešteniku, prekrste krunu po tri puta i onda je stave na glave mladenaca.

KRŠTENJE

Krštenje je najvažniji dan u životu pravoslavnih Grka. Sveta tajna se obavlja u prvoj godini života.

Beba se svuče i umota u beli peškir. Zatim sveštenik blagoslovi vodu za krštenje i doda maslinovo ulje koje su doneli kumovi.  3 puta uranja bebu u blagoslovenu vodu, izgovarajući izabrano ime (Ime se daje po babi ili dedi, najčešće sa očeve strane). nakon završene ceremonije se organizuje proslava u porodičnoj kući ili u restoranu.

 

GRČKO “NE” U II Svetskom Ratu

Dan kada je Joanis Metaksas, grčki general i državnik, 1940 godine odbio ultimatum i rekao NE (ohi) italijanskim okupatorima.Od tada se slavi se herojsko „NE“ (OXI) i većina Grka stavlja grčku zastavu na prozore i terase. Takođe se organizuje parada u kojoj učestvuju đaci i vojska.

BOŽIĆ (XRISTOUGENNA)

Božić, praznik koji slavi rođenje Isusa Hrista je jedan od najradosnijih dana Grčke pravoslavne crkve i jedan od najznačajnijih grčkih običaja. Preporučujemo da jednom priušttesebi putovanje u Grčku za božične praznike. Jer, to je jedno prelepo iskustvo.

– Korindjanje (kalanda)
Pevanje spada u običaje koji su se netaknuti očuvali sve do današnjih dana. Za vreme Božića i Nove Godine, deca u grupama idu od kuće do kuće i pevaju često uz muzičku pratnju.Nekada su deca za ovo dobijala slatkiše, a danas je nagrada isključivo novčana.

– Božićne poslastice
Tradicionalne poslastice koje se služe u ovo vreme simbolizuju sreću u predstojećoj godini i krase stolove prekrivene belim stolnjacima. Melomakarona (slične urmašica-ma, kolač od testa, ulja, i sirupa od meda) i (gurabije, poslastica od griza, putera i badema) neke su od najuobičajenijih poslastica koje simbolizuju početak Božićnih praznika. Još jedan tradicionalni običaj koji datira još iz vremena Vizantije je pravljenje česnice (kolač Svetog Vasilija ili novogodišnji kolač). Osoba koja u svom parčetu česnice pronađe skriveni novčić smatra se da će imati mnogo sreće tokom cele godine.

 

USKRS

Uskrs ili Pasha je jedan od najvažnijih grčkih običaja Vaskrs je zasigurno najsvetiji grčki praznik ali i najradosniji, jer je ujedno i proslava proleća i proslava ponovnog rođenja. Grčko stanovništvo tada masovno napušta gradove, kako bi proveli Vaskršnje praznike u unutrašnjosti, a gozbe su na prvom mestu tokom svih priredbi.

U Grčkoj je proslava Uskrsa bitnija možda čak i od samog Božića. Žene se “trkaju” koja će lepše jaja da oboji u crveno, kumovi darivaju odeću i obuću svojoj deci, a u selima se kuće kreče spolja, dok se ulice peru. Takođe, proslave na ulicama širom Grčke su velike i svakako za pamćenje.

Pronađite svoj kutak za letovanje u Grckoj

Bilo da se odlučite letovati na Grčkim ostrvima ili letovanje na Grčkom kopnu, Grčki običaji i verovanja su veoma slični.

Grcka vencanje
Grcka vencanje
Grcka vencanje